Dificultatile vietii de familie cand copilul are autism

Posted on: 5 Septembrie, 2016

imagesPsih. Irina Pătru

Autismul poate afecta cinci aspecte care sunt comune în mai multe familii care se confruntă cu acest diagnostic. Intensitatea acestor provocări este influențată de severitatea autismului, însă dificultățile cu care familiile se confruntă sunt asemănătoare, chiar dacă acel copil este sever afectat sau înalt funcțional.

Primul aspect este legat de ajustarea așteptărilor pe care le au părinții.

După primirea diagnosticului de autism, așteptările se vor schimba, iar aici experții spun că unele din aceste așteptări posibil că nu au fost spuse cu voce tare, dar cu siguranță o parte din ele au fost gândite. De exemplu, majoritatea părințiilor se așteaptă în mod natural ca copilul lor să urmeze o școală pentru ca apoi să aibă o carieră.

Al doilea aspect: griji cu privire la frații copiilor cu autism, cei tipici.

Este o provocare indiferent dacă tulburarea se află la primul născut, cel mijlociu sau cel mai mic, deoarece părinții se vor îngrijora la fel de mult, iar timpul dedicat acestei provocări este același.

Într-un studiu recent publicat în „Journal of Autism and Developmental Disorders” cercetătorii au comparat din punct de vedere psihosocial (ex: într-un context social) și emoțional frații copiilor cu autism cu frații copiilor tipici. Ei au descoperit că cei ce au frați cu autism față de cei ce au frați tipici sunt mai adaptați. Nu se știe de ce au avut rezultate mai bune cei ce au frați cu autism, o probabilitate poate să fie faptul că observând și că au fost implicați în a avea grija de un frate cu autism, i-au responsabilizat ceea ce a dus la un nivel ridicat de maturitate.

Este important în cazul în care aveți un copil cu autism și unul tipic să vă asigurați că fiecare copil are timpul lui cu fiecare părinte. De exemplu: Astăzi mama este responsabilă cu terapia copilul cu autism, iar tatăl iese în parc sau la film cu celalalt copil. Mâine rolurile se vor inversa. În acest fel evitați probabilitatea ca copilul tipic să ajungă să se simtă neglijat.

În cele mai multe cazuri frații sau surorile își iubesc sincer fratele sau sora cu autism. Unii din ei sunt atenți și observă, iar apoi preiau și redau. De exemplu, să zicem că terapeutul îi spune  copilului cu autism „Uită-te la mine când vorbești”, iar fratele observă, preia și redă și el cerința în alt mediu, deseori obținând chiar răspunsuri bune din partea fratelui cu autism.

Bineînțeles că pot să fie și momente dificile când nu își plac fratele cu autism. Se poate întâmpla atunci când în viața lor au loc diverse schimbări în mediul social, care de obicei presupun o primă întâlnire de joacă sau o primă noapte petrecută de un prieten acasă la ei. Îngrijorările lor sunt legate de  părerea prietenului și de teama de a nu fi batjocorit fratele lui cu autism atunci sau mai târziu el la școală.

Părinții ar trebui să înțeleagă că fratelui tipic îi este greu, chiar dificil să înțeleagă că fratele lui are autism. Dacă stăm să ne gândim puțin, deseori adulților le este greu să înțeleagă. Așa că este important ca atunci când vorbesc despre ce simt în legătura cu asta, să fie ascultați și încurajați să vă spună ce simt.

Cel de-al treila aspect este și el important: grija față de mariaj.

Confruntarea cu un diagnostic de autism pune presiune și stres pe orice căsătorie. Bărbații și femeile reacționează diferit la primirea acestui diagnostic, iar aceste reacții diferite aduc inevitabil un stres în plus căsătoriei. Cum?

De exemplu, femeile sunt profund  afectate și triste, dar ele se mobilizează și rup pământul alergând după soluții. Bărbații se retrag adesea în muncă și totodată pun la îndoială diagnosticul sau îl neagă. Femeia se simte singură și nu are cu cine să-și împărtășească durerea, iar acum se produce prima fisură în căsătorie. Acest tipar dat ca și exemplu, nu este urmat de toate cuplurile, însă au fost cupluri care l-au urmat.

Soluția este ca cei doi să-și facă timp unul pentru celălalt ca să comunice, să găsească împreună calea de mijloc, ca-n orice situație dificilă, ceea ce este mai ușor de spus decât de făcut. Fiindcă timpul le devine un dușman, din cauza programărilor la medic, a terapiei, a stresului financiar, chiar și așa este important să nu uite să-și „hrănească” relația. Asta poate însemna și un film vizionat împreună ca și cuplu, sau cafeaua de dimineață înainte de trezirea copilului sau a copiilor după caz.

Pe lângă timpul petrecut împreună este recomandat să aveți și un timp petrecut solo, chiar dacă acest timp este de 15-30 min și presupune băutul unei mici cafele la cafeneaua din drumul spre casă sau un ceai, uneori poate să fie chiar și un duș mai lung.

Pe lângă cele de mai sus este important să se vorbească despre autism și care sunt obiectivele pentru copil.

Al patrulea aspect este despre: tradițiile de familie.

Tradițiile de familie, cum ar fi concediile pot să devină o provocare sau aparent imposibile pentru familiile cu un copil cu autism.

Deseori familiile se ocupă de aceste provocări renunțând. Ceea ce este o greșeală, fiindcă cu un plan pus la punct cât de cât se poate face și așa zisul imposibil. Pentru că știm că un copil cu autism are dificultăți la schimbarea rutinei zilnică ce apare odată cu vacanța asta nu este o scuză pertinentă pentru a vă descuraja.

Cum să aveți un concediu odihnitor?

Cheia este să vă gândiți ce se poate face ca excursia să fie cât se poate de confortabilă pentru copilul cu autism, apoi să scrieți pe o foaie de hârtie care sunt problemele pe care le știți, cele mai dificile situații cu care vă puteți întâmpina, iar apoi să vă gândiți la o soluție pentru fiecare pe care o veți nota.

Celelalte tradiții de familie cum ar fi: zile onomastice, zile aniversare, nunți, și așa mai departe pot să fie stresante. Dar totuși vă puteți descurca bine și în aceste situații. Vă poate fi de ajutor dacă mergeți mai devreme acolo, pentru a se acomoda cu locația și cu venirea treptată a oamenilor. Îi puteți lua jucariile preferate pentru a se acomoda mai bine. Este bine să-i explicați în ziua respectivă care sunt activitățiile ce urmează să se petreacă de când s-a trezit. Puteți să faceți asta cu ajutorul unui orar vizual (cu imagini) sau arătându-i pe degete cu întâi facem asta, apoi asta, apoi asta , iar la final asta. Și să recapitulați împreună ce ați făcut și ce mai aveți de făcut. Finalul poate să fie petrecerea respectivă, de exemplu, sau somnul.

 

 

Al cincilea aspect, ultimul, dar nu cel din urmă este despre: menținerea vieții sociale.

A menține relațiile de prietenie este sănătos pentru relația de cuplu și pentru cea de familie.

Deseori menținerea acestor relații implică petreceri, picnicuri, sau altfel de ieșiri. Și pentru că această situație este similară celei de mai sus, vă puteți folosi de aceleași trucuri pentru a reuși și aici.

Chiar dacă autismul a început să devină mai cunoscut publicului larg, părinții nu ar trebui să aibă așteptări de la apropiați ca ei să aibă abilitătile necesare pentru a gestiona momentele delicate ce apar în viața lor de zi cu zi.

Probabil că renunțând la ideea despre ceea ce este familia „ideală” este un pas important ce vă poate ajuta în a face pace cu autismul.

 

Sursă: http://www.webmd.com/brain/autism

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Redirectionez 2%

2% pentru Autism

Centrul de Terapie pentru Copiii cu Autism

Centrul AITA ofera copiilor cu autism programe de terapie intensiva, timpurie, utilizand PECS, terapie comportamentala aplicata (ABA), logopedie, kinetoterapie, socializare, toate acestea alcatuite in urma evaluarilor initiale si periodice. La Centru fiecare copil lucreaza in camera sa, avand materialele sale si echipa sa de terapeuti si coordonatori cu multi ani de experienta in domeniu.

Facebook

http://www.facebook.com/ Asociatia AITA

Online

Stats

  • 624,869 hits
Anunțuri
%d blogeri au apreciat asta: