Lectii despre autism in Romania – proiect gratuit pentru parinti

Posted on: 28 Noiembrie, 2014

Psih Andreea Matauan

Psih Andreea Matauan

„Lecţii despre autism” este un proiect iniţiat de Asociaţia pentru Intervenţie Terapeutică în Autism (AITA) care a câştigat o finanţare în cadrul Programului de granturi „Raiffeisen Comunitati”, ediţia 2013, desfasurat in 2013 – 2014. Este al doilea an consecutiv în care Raiffeisen susţine proiectele AITA, devenid astfel un partener important în lupta cu autismul, alături de părinţi şi specialişti în domeniu.

Proiectul incheiat in noiembrie 2014, isi propunea să informeze părinţii copiilor cu autism asupra tehnicilor de lucru conform principiilor terapiei ABA. În limba engleză, prescurtarea ABA vine de la „Applied Behaviour Analysis”, în traducere  „Analiza Comportamentală Aplicată”. Terapia ABA este o abordare ştiinţifică a înţelegerii comportamentului şi a modului în care poate fi afectat de către mediul înconjurător. Terapia ABA este recunoscută pe plan mondial ca tratament sigur pentru copiii cu TSA (tulburare de spectru autist).

În cadrul proiectului „Lecţii despre autism”, au participat gratuit peste 200 de parinti, iar cursurile s-au defasurat in Valcea, Sibiu, Craiova, Ploiesti, Galati si Brasov.

Participanţii , familiile persoanelor cu autism, au beneficiat de informaţii despre predarea cunoştinţelor, stimularea socializării, gestionarea comportamentelor neadecvate pentru copiii lor. Cursul a avut un aspect teoretic şi unul practic. Specialiştii Daniela Gavankar şi Andreea Matauan au răspuns la întrebările cursanţilor pentru a-i susţine să facă faţă situaţiilor concrete cu care se confruntă părinţii în relaţia cu copiii lor afectaţi de autism.

Cursul s-a dovedit de un real folos şi interes pentru părinţii participanţi, aceştia împărtăşind experienţele lor şi punând nenumarate întrebări specialiştilor în domeniu. „Informaţii foarte bine structurate, clare, uşor de înţeles fără a avea alte studii de specialitate, fără bariere lingvistice, umane” spune o mămică. Un alt părinte afirmă  „Voi şti mai bine cum să lucrez cu copilul meu, încep să-l înțeleg mai mult.” În urma cursului, psihologii AITA au rămas în contact cu părinții, iar mămica unui băiat de 10 ani a spus: „Mă bucur că am participat la curs. Am învăţat şi înţeles multe. Am pus deja în aplicare soluţia cu contractul «face-primeşte». Andrei a fost foarte încântat. Sunt uimită de seriozitatea pe care o acordă respectării acestui contract. Sper să fie bine în continuare şi să ne rezolvăm problemele. Mulţumim şi speram să ne reîntâlnim!”

Prin acest proiect, AITA a întins o mână de ajutor părinţilor de copii cu autism, subliniind astfel importanţa părintelui în rolul dezvoltării copilului şi oferindu-le acestora uneltele informaţionale necesare pentru a acţiona.

Aceste cursuri sunt foarte importante, având în vedere nevoia părinţilor de informaţii şi susţinere, dar şi de faptul că există puţine cursuri de acest gen în România.

Desi pentru anul 2014 acest proiect s-a incheiat AITA isi propune sa reia proiectul in 2015, avand in vedere necesitatea mare a informatiilor si deschiderea parintilor pentru acest timp de cursuri, oferite gratuit.

Anunțuri

2 răspunsuri to "Lectii despre autism in Romania – proiect gratuit pentru parinti"

CAND VENITI SI IN TIMISOARA !! VA ASTEPTAM !!!

la Iasi cand veniti si eu vreau sami ajut baietelul

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Redirectionez 2%

2% pentru Autism

Centrul de Terapie pentru Copiii cu Autism

Centrul AITA ofera copiilor cu autism programe de terapie intensiva, timpurie, utilizand PECS, terapie comportamentala aplicata (ABA), logopedie, kinetoterapie, socializare, toate acestea alcatuite in urma evaluarilor initiale si periodice. La Centru fiecare copil lucreaza in camera sa, avand materialele sale si echipa sa de terapeuti si coordonatori cu multi ani de experienta in domeniu.

Facebook

http://www.facebook.com/ Asociatia AITA

Online

Stats

  • 624,869 hits
Anunțuri
%d blogeri au apreciat asta: