ABA si copilul cu autism

Posted on: 6 Februarie, 2014

 AITAPsiholog Alina Capusan

Autismul este o tulburare de dezvoltare care se manifesta inaintea varstei de 3 ani si afecteaza persoana la nivelul comunicarii, relatiilor sociale si comportamentului.in cadrul aceluiasi diagnostic simptomatologia poate varia de la persoana la persoana de aceea planul de interventie terapeutic trebuie sa fie individualizat( pentru fiecare copil in parte).

Copiii cu autism nu invata din mediu, nu imita comportamentele celorlalti asa cum fac copiii cu o dezvoltare tipica. De aceea au nevoie de un mediu structurat. ABA vine in ajutorul lor impartind sarcina in pasi foarte mici. ABA este abordarea asupra careia s-au facut cele mai multe cercetari si care are cele mai bune rezultate. Eficacitatea ei este dovedita stiintific in cazul copiilor cu autism. Cercetarile arata ca 47% din persoanele diagnosticate cu TSA au sanse sa devina independente daca:

-terapia este inceputa de la o varsta frageda, pana in varsta de 4 ani si poate incepe chiar de la 1 an si 6 luni.

-familia se implica – in afara orelor de terapie, este important ca parintii sa continue stimularea copilului acasa

-terapia se desfasoara in regim intensiv, aproximativ 40 de ore pe saptamana

-toate orele de terapie in care sa aiba aceeasti abordare (odata ca terapia ABA a fost inceputa e important sa continuam cu ea)

-echipa de specialisti este calificata si aplica in mod corec principiile terapiei ABA

Primele ore de terapie

Includerea copilului intr-un program de terapie incepe cu evaluarea, in urma careia se stabileste planul de interventie. Scopul primelor ore de terapie este de a obtine cooperarea si de a identifica preferintele copilului, care pot functiona apoi ca recompense. Progresele inregistrate in aceste prime sedinte pot fi motivatia de care parintii au nevoie pentru a merge mai departe. Entuziasmul terapeutului este cheia spre complianta copilului care este valoroasa pentru succes.

Terapia nu se face doar la masuta. Intr-adevar la inceput, e nevoie ca orele sa fie facute intr-un mediu cat mai structurat si ferit de stimuli, insa joaca pe covor nu este exclusa, se tine cont de varsta si abilitatile copilului. Cu cat copilul capata mai multe achizitii, cu atat comportamentele disruptive scad (sunt puse sub control). In felul acesta se ajunge la un mediu cat mai natural – copilul va raspunde si atunci cand este in parc, magazin, masina, tramvai,etc.

 

Bibliografia:

Martinescu, D Ce este ABA? https://www.youtube.com/watch?v=U8qRSWUTPZ0

Leaf,R.&McEachin  Ghid de terapie ABA- vol. II, ed.Frontiera Bucuresti 2011

Anunțuri

1 Response to "ABA si copilul cu autism"

si eu am un copil cu asa ceva dar nu facem din pacate terapie

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Redirectionez 2%

2% pentru Autism

Centrul de Terapie pentru Copiii cu Autism

Centrul AITA ofera copiilor cu autism programe de terapie intensiva, timpurie, utilizand PECS, terapie comportamentala aplicata (ABA), logopedie, kinetoterapie, socializare, toate acestea alcatuite in urma evaluarilor initiale si periodice. La Centru fiecare copil lucreaza in camera sa, avand materialele sale si echipa sa de terapeuti si coordonatori cu multi ani de experienta in domeniu.

Facebook

http://www.facebook.com/ Asociatia AITA

Online

Stats

  • 591,854 hits
%d blogeri au apreciat asta: