Resurse pentru parintii copiilor cu autism

Posted on: 5 Februarie, 2014

Asociatia AITA Psih. Alex Stefan, AITA

 A avea un copil cu autism poate schimba viata multor parinti. Tulburarea de spectru autist si alte tulburari pervazive de dezvoltare se manifesta in mod obisnuit inaintea varstei de trei ani. Exista un grup complex de abilitati afectate, iar cele trei mari arii mari in care exista dificultati sunt: interactiunea sociala, comunicarea si comportamentul.

Ca parinte:

1. E recomandat sa invatati tot ce se poate despre autism;

Autismul nu se „ia”, nu este contagios. Astazi, apoximativ unul din 88 de copii este diagnosticat cu tulburare din spectrul autist. Autismul este detectat in primii ani de viata ai copilului, de aceea expertii cunosc faptul ca un diagnostic, interventia si tratamentul precoce sunt cheia pentru ajutarea copilului cu autism in dezvoltarea armonioasa a potentialului sau. Deoarece simptomele autismului si comportamentul se pot schimba in timp, strategiile de tratament aplicate copilului necesita toate resursele familiei. Recomandarea este sa cititi carti care trateaza tema autismului, sa participati la cursuri si sa obtineti cat mai multe informatii de la echipa de specialisti.

2. E nevoie sa va formati o puternica retea sociala

Pentru oricine ingrijirea oricarui copil care are o afectiune poate fi vazuta ca o cursa emotionala, care va afecta fiecare aspect a vietii parintelui. In ziua de astazi a ingriji un copil cu autism poate fi dificil, tinand cont de lipsa interactiunii sociale si a comunicarii intre copil si adult. Pentru a gestiona grijile in ceea ce priveste recuperarea si starea pe termen lung, e nevoie ca parintele sa isi gaseasca un puternic suport social – relatiile cu ceilalti ajuta la gestionarea starilor de stres. Construirea sau consolidarea unei retele presupune cautarea de suport emotional, social, informational si finaciar.

3. E nevoie ca si familia extinsa sa cunoasca ce implica autismul

In situatiile unei astfel de tulburari, multe mame ale copiilor cu autism vorbesc de sentimentul de izolare. Uneori tatii sau ceilalti copii admit sentimente de singuratate sau furie, in timp ce toata atentia se focuseaza asupra copilului cu autism. Cu toate ca aceste sentimente sunt naturale, ele pot cauza tensiuni si stari de disconfort in cadrul familiei. Membrii familiei (bunici, matusi, unchi, verisori etc.) pot fi invatati despre autism si despre nevoile specifice ale copilului. In practica, s-a aratat ca educarea membrilor familiei in privinta autismului si cum exact sa se descurce cu simptomele reduce stresul familial si imbunatateste functionalitatea copilului cu autism.

4. E recomandat sa va interesati legat de rezultatele dovedite sau nu ale diverselor terapii;

Siguranta si eficacitatea unora dintre terapiile utilizate in tratamentul autismului nu sunt cunoscute. Multe tratamente nedovedite sunt promovate pe internet sau in media. Cele mai multe nu au fost supuse unor cercetari aprofundate si sunt considerate ca fiind controversate si in dezacord cu standardele. Terapia comportamentala aplicata (ABA) inceputa timpuriu si realizata in regim intensiv are cele mai bune rezultate dovedite stiintific pana in prezent.

6. Viata personala nu trebuie neglijata

Parintii ce au un copil cu autism se pot simti extenuati, coplesiti si uneori infranti, astfel ajung sa vorbeasca despre dificultatile casniciei. In timp ce nu exista remedii rapide pentru rezolvarea problemelor emotionale, se pot lua masuri in ceea ce priveste sanatatea emotionala si fizica. Dintre acestea enumeram doua: timp liber de odihna sau de socializare momentul orelor de terapie a copilului si efectuarea de exercitii fizice regulate care ajuta la mentinerea unui tonus ridicat.

Bibliografie:

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Redirectionez 2%

2% pentru Autism

Centrul de Terapie pentru Copiii cu Autism

Centrul AITA ofera copiilor cu autism programe de terapie intensiva, timpurie, utilizand PECS, terapie comportamentala aplicata (ABA), logopedie, kinetoterapie, socializare, toate acestea alcatuite in urma evaluarilor initiale si periodice. La Centru fiecare copil lucreaza in camera sa, avand materialele sale si echipa sa de terapeuti si coordonatori cu multi ani de experienta in domeniu.

Facebook

http://www.facebook.com/ Asociatia AITA

Online

Stats

  • 591,895 hits
%d blogeri au apreciat asta: