Art- Terapia Comportamentala

Posted on: 4 Februarie, 2014

Art Terapie la AITAPsih. Iliana Brosteanu

Art-Terapia este o forma de terapie prin arta. Aplicata intr-un mediu structurat sau nu, aceasta se detaseaza de celelalte forme de terapie prin caracteristica sa ludica, fiind o modalitate de interventie usor accesibila si placuta, al carei instrument de lucru este actul de creatie propriu-zis. Terapia comportamentala este o tehnica proiectata in vederea eliminarii comportamentelor indezirabile ce pot fi observate direct. Ideea unei abordari comportamentale a art-terapiei ar putea parea antitetica, dar beneficiile sale te pot surprinde destul de mult, daca, pana acum, nu ai luat in considerare arta ca forma de terapie. Tehnica art-terapiei fisurează subtilele bariere afective autoimpuse si poate fi adaptată oricărei orientări terapeutice, fara a epuiza terapia. In randul art-terapeutilor este des intalnita utilizarea tehnicilor comportamentale. De exemplu: incurajarea unui subiect inhibat sau nevrotic sa faca o mazgaleala pentru un minim de implicare si apoi incurajarea acestuia pentru participare reprezinta o abordare comportamentala (intarire).

“Modelarea realitatii” imbina tehnicile traditionale ale art-terapiei cu pricipiile de modificare a comportamentului si este una dintre metodele utilizate in abordarea comportamentala a art-terapiei. Aceasta tehnica incepe prin identificarea unui concept care se dezvaluie prea putin in productiile artistice ale subiectului, urmand a fi dezvoltat,  intro forma reprezentationala, prin constructia unor modele din ce in ce mai complexe. Tehnica structurata ofera conceptelor vagi o forma concreta.

Abordarea comportamentalista a art-terapiei  are o contributie importanta in  dezvoltarea si imbunatatirea abilitatilor sociale. Creste calitatea vietii prin reglarea starii fizice, psihice si emotionala a beneficiarilor. Putem afirma ca aduce un aport major in tratarea si vindecarea tulburarilor de dezvoltare si integrare, a tulburarilor de anxietate sau depresie.

Principalii beneficiari ai art-terapiei comportamentale sunt copiii si tinerii adulti; pentru acestia reprezintand o forma foarte  atractiva si usor accesibila de exprimare a dorintelor, aspiratiilor si nevoilor lor. O abordare comportamentala a art- terapiei aduce progrese majore in lucrul cu copiii sever anxiosi, in randul copiilor cu deficiente cognitive, atat in privinta comportamentului,dar mai ales in satisfacerea nevoilor lor emotionale.

Exprimandu-te prin arta iti poti descoperi noi straturi ale personalitatii tale, iti poti cunoaste mai bine capacitatile, limitele si temerile, iar in prezenta terapeutului ai posibilitatea de a lucra in vederea depasirii, ameliorarii si valorificarii lor.

 

Bibliografie:

Kazdin,A.E. Behavior modification in applied settings, Homewood, 1975

Aron Rubin, J. Tratatul de art-terapie: Teorie si practica, Editura Trei, Bucuresti, 2009

Roth, E.A, Art-therapy : Expanding horizons, American Art Therapy assoc., Baltimore, 1979

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Redirectionez 2%

2% pentru Autism

Centrul de Terapie pentru Copiii cu Autism

Centrul AITA ofera copiilor cu autism programe de terapie intensiva, timpurie, utilizand PECS, terapie comportamentala aplicata (ABA), logopedie, kinetoterapie, socializare, toate acestea alcatuite in urma evaluarilor initiale si periodice. La Centru fiecare copil lucreaza in camera sa, avand materialele sale si echipa sa de terapeuti si coordonatori cu multi ani de experienta in domeniu.

Facebook

http://www.facebook.com/ Asociatia AITA

Online

Stats

  • 624,869 hits
Anunțuri
%d blogeri au apreciat asta: