Mergem la logoped

Posted on: 10 mai, 2013

Ce presupune interventia logopedica?

Logoped Roxana Clinciu

Cel mai frecvent, interventia logopedica este inteleasa ca interventie terapeutica de corectare a tulburarilor de pronuntie. Aceasta deoarece, intr-adevar, dislalia (tulburarea de pronuntie) este cea mai frecventa tulburare de limbaj. Pe langa aceasta insa, exista si alte tulburari ce necesita consultarea unui logoped (ex: tulburarile de ritm, tulburari ale limbajului scris-citit, intarzierea in dezvoltarea limbajului si altele).

Cum stiu daca este nevoie sa merg cu copilul la logoped?

Observa indeaproape dezvoltarea copilului tau, intereseaza-te care sunt parametrii de dezvoltare fireasca pentru varsta lui, observa si alti copii de aceeasi varsta. Daca esti ingrijorat, poti solicita oricand o evaluare de la un logoped, pentru a clarifica daca exista sau nu dificultati pe care copilul tau le intampina.

Nu ezita sa te adresezi unui logoped cand copilul tau:

–          Prezinta dificultati accentuate de pronuntie a unuia sau mai multor sunete (mai ales dupa varsta de 4 ani);

–          Are vorbirea neclara, exagerat de rapida sau mult prea lenta;

–          Are dificultati in a-si insusi limbajul scris-citit, precum si abilitatile matematice;

–          Prezinta o intarziere in dezvoltarea limbajului fata de copii de aceeasi varsta;

–          Are vorbirea dezorganizata

–          Se balbaie

Evaluarea. Primul pas in inceperea interventiei este cel de evaluare. Aceasta este cel putin la fel de inportanta ca interventia propriu-zisa, deoarece stabilirea in mod corect, de la inceput, a dificultatii cu care copilul, adolescentul sau adultul se confrunta face ca interventia sa fie orientata exact catre nevoia beneficiarului. In cazul copiilor, evaluarea initiala presupune cel putin o intalnire cu parintii sau ingrijitorii acestuia si cel putin una cu copilul. In functie de varsta copilului, se va urmari si realizarea unei evaluari complexe, care cuprinde analiza detaliata a ariilor de dezvoltare psihica ce tin de dezvoltarea comunicarii si limbajului.

Ulterior evaluarii logopedice, se va stabili, impreuna cu familia, inceperea sau nu a interventiei.

Cand se incepe terapia logopedica?

Eficienta corectarii tulburarilor de limbaj este cu atat mai ridicata cu cat terapia este inceputa mai devreme, evitandu-se astfel formarea unor deprinderi negative de comunicare. Interventia asupra tulburarilor de limbaj il va ajuta pe copil sa achitioneze mai usor abilitatile specifice varstei. In cele mai multe situatii, terapia logopedica se recomanda a se incepe dupa varsta de 3-4 ani, deoarece pana atunci limbajul este in continua formare si transformare. Cu toate acestea, exista cazuri in care recomandam inceperea interventiei logopedice si mai devreme: in situatiile in care limbajul intarzie sa apara sau se dezvolta foarte lent; atunci cand limbajul a debutat firesc, dar ulterior dezvoltarea lui s-a oprit; atunci cand copilul are si o alta tulburare asociata si se recomanda terapie logopedica.

Ce pot sa fac eu, ca parinte?

Tu, parintele copilului, esti persoana care continua acasa munca pe care logopedul o incepe in cabinet. Esti co-terapeut! Colaborarea cu logopedul si implicarea ta sunt factorii de care depinde cat de repede va evolua copilul tau. De aceea, este important sa fi la curent cu ce anume se intampla in timpul sedintelor de logopedie, sa faci si tu acasa exercitiile pe care ti le recomanda logopedul, sa ii pui intrebari acestuia atunci cand simti nevoia de a afla mai multe.

Servicii oferite in cadrul AITA:

–          evaluare logopedica;

–          interventie logopedica – stimularea si corecrae limbajului si comunicarii.

Contactati-ne la nr. 0753 055852 sau asociatia.aita@yahoo.com

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Redirectionez 2%

2% pentru Autism

Centrul de Terapie pentru Copiii cu Autism

Centrul AITA ofera copiilor cu autism programe de terapie intensiva, timpurie, utilizand PECS, terapie comportamentala aplicata (ABA), logopedie, kinetoterapie, socializare, toate acestea alcatuite in urma evaluarilor initiale si periodice. La Centru fiecare copil lucreaza in camera sa, avand materialele sale si echipa sa de terapeuti si coordonatori cu multi ani de experienta in domeniu.

Facebook

http://www.facebook.com/ Asociatia AITA

Online

Stats

  • 663.553 hits
Reclame
%d blogeri au apreciat asta: