Primii pasi in autism, dupa aflarea diagnosticului

Posted on: 26 Iulie, 2011

Atunci cand banuiti ca este ceva in neregula in dezvoltarea copilului dvs., ar trebui sa mergeti imediat sa vorbiti cu un specialist despre acest lucru. S-ar putea sa fie sau nu o tulburare ori o afectiune, dar in cazul in care este, cu cat mai repede o descoperiti, cu atat mai bine este. Interventia precoce are cele mai bune rezultate, iar timpul este dusmanul cel mai aprig al copiilor cu autism.

Primul pas este vizita la medicul de familie, apoi la medicul psihiatru care va face recomadarile ulterioare.

Imediat dupa aflarea diagnosticului, pentru a reusi sa ajutati cat mai eficient copilul este recomandat sa cititi despre aceasta tulburare. Este foarte importnt sa intelegeti tulburarile ce se petrec in sfera socializarii, a comunicarii si limbajului, autoservirii, somnului si alimentatiei, jocului, in sfera cognitiva, motrica etc.

Este foarte important pentru copil ca dvs sa intelegeti cu ce se confrunta el si faptul ca are nevoie de ajutor pentru a depasi aceste dificultati, sa intelegeti faptul ca problemele nu vor disparea de la sine si ca acum este momentul cel mai potrivit sa incepeti un program de terapie.

 Este deosebit de util sa aveti filmulete cu copilul in momentele in care desfasurati activitati comune cum ar fi: spalatul, masa, jocul, comunicarea si limbajul. Inregistrati-va copilul cand are comportamente pozitive dar si cand are comportamente de protest ori alt tip de comportamente nedorite.

Discutiile si intalnirile cu alte familii aflate in aceeasi situatie sunt extrem de importante. Foarte usor o famile se poate izola de restul lumii si se poate epuiza cautand solutii pentru situatia lor. Internetul este o sursa foarte importanta de informatii despre familii care au trecut de faza de inceput si va pot ajuta sa intelegeti mai bine aceasta situatie, sa gasiti materiale, terapeuti, suportul de care aveti nevoie pentru a va descurca cu noua situatie in care va aflati.

Gasirea terapeutilor si a coordonatorului pentru terapia copilului dvs (atunci cand copilul lucreaza la domiciliu) este urmatorul pas care nu va fi deloc usor. Un coordonator din strainatate poate fi contactat pe site-urile institutelor Lovaas din Europa si din SUA. Cautati institutele Lovaas sau ABA din tara care va intereseaza. Site-ul www.lovaas.com poate fi un punct din care sa porniti cautarea. 

 Materialele de care are nevoie un copil care incepe ABA sunt oarecum diferite de jucariile „clasice” intalnite in camera copilului inainte de terapie. Copilul si terapeutul au nevoie de o masuta adecvata varstei copilului, si de 2 scaune aprox. la fel ca design si potrivite varstei copilului astfel incat el sa stea cu picioarele drepte sub masa, si sa atinga podeaua cu talpile. Copilul are nevoie de incastre din lemn, puzzle cu numar mic de piese (2,4,6,9 etc ) dar la dimensiune mare. Va avea nevoie de imagini ale obiectelor uzuale, persoanelor din jur, actiunilor si emotiilor, pentru a intelege diferite notiuni si rationamente: cauzalitate, asocieri, potrivire, antonime, etc . Are nevoie de animale din material plastic, bile pentru insirat, inele de pus pe stativ, marionete, confetti si fluiere pentru suflat, instrumente muzicale, plastilina pentru modelat, sortere pentru a potrivi cuburi in orificiile potrivite etc. Pentru imitare cu obiecte, jocuri si potrivire, la inceput este nevoie sa aveti cate doua obiecte identice: cani, masinute, papusi, perii, telefoane, avioane, dinozauri etc. 

Daca alegeti ca terapia sa se desfasoare intr-un Centru  specializat, procurarea materialelor si gasirea terapeutilor vor intra in responsabilitatea Centrului. 

Orice plan terapeutic se face in urma unei evaluri pe care o va conduce coordonatorul programului copilului, care va stabili obiectivele care vor trebui atinse de catre copil si familia sa in ajutorul copilului.

Familia si copilul vor trece printr-o schimbari care vor ajuta copilul sa se dezvolte, si fiecare dintre cei doi va avea nevoie de consiliere si recomandari. Participarea parintilor la sedintele de consiliere, si la grupurile de suport pot oferi perspective noi, putere de intelegere si echilibru in familia in care se pune diagnosticul de autism.

Toate aceste recomadari se fac pentru a ajuta copilul si familia sa faca fata cat mai bine situatie in care se afla, pentru ca intarzierile provocate de tulburarea de dezvoltare sa fie reduse, si pentru a reda echilibrul familiei.

Cand terapia incepe devreme, inaintea varstei de 3 ani, iar copilul are sustinerea familiei si a terapeutilor – recuperarea se poate realiza intr-un procent foarte mare, chair daca diagnosticul este acela de autism.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Redirectionez 2%

2% pentru Autism

Centrul de Terapie pentru Copiii cu Autism

Centrul AITA ofera copiilor cu autism programe de terapie intensiva, timpurie, utilizand PECS, terapie comportamentala aplicata (ABA), logopedie, kinetoterapie, socializare, toate acestea alcatuite in urma evaluarilor initiale si periodice. La Centru fiecare copil lucreaza in camera sa, avand materialele sale si echipa sa de terapeuti si coordonatori cu multi ani de experienta in domeniu.

Facebook

http://www.facebook.com/ Asociatia AITA

Online

Stats

  • 625,229 hits
Anunțuri
%d blogeri au apreciat asta: