Analiza comportamentala aplicata 1

Posted on: 26 Octombrie, 2008

Pagini de  Analiza comportamentala (Behavior Analysis)

 

Analiza comportamentala sta la baza terapiei ABA (analiza comportamentala aplicata). Este o intreaga disciplina de studiu care ne ajuta sa intelegem de ce un comportament apare cu o frecevnta mai mare sau mai mica, de ce comportamente bine invatate dispar incet incet, cum putem modica un comportament si astfel sa obtinem rezultate mai bune, cum putem inlatura o consecinta si astfel sa scadem frecventa unui comportament. Este o disciplina riguroasa care are o multime de instrumente cu care opereaza si despre care vreau sa discutam.

Am sa incerc sa descriu cate putin aceste metode si instrumente. 

 

Sa incepem… cu

 

Pagina 1

 

Disciplina care se numeste Behavior analysis (analiza comportamentului) este cea care studiaza felul in care oamenii INVATA abilitatile / comportamentele de care au nevoie in viata. Studiaza felul in care copiii invata sa vorbeasca, sa foloseasca toaleta , sa se joace, cum tinerii invata sa danseze, sa munceasca etc. Analiza comportamentului ajuta oamenii (cu o multitudine de probleme) sa-si imbunatateasca viata.

Analiza comportamentala studiaza deci comportamentul. 

Comportamentul este tot ceea ce o persoana face, incluzand aici activitatile fizice dar si pe cele cognitive, iar analiza comportamentala studiaza evenimentele din mediu care modifica / schimba comportamentul.

Pentru a observa modificarea comportamentului, este necesara o definitie comportamentala, de exemplu “a invata bine” se poate traduce printr-o definitie comportamentala astfel: “a avea doar calificativul foarte bine”.  Defintia specifica exact ce comportament este inteles prin “a invata bine”.

Dupa ce se stabileste exact care este comportamentul observat, se stabileste modul in care poate fi observat acel comportament, respectiv:

          self – report observation;

          direct observation.

1. Care este diferenta dintre aceste 2 forme de observare a comportamentului?

Urmatorul pas este inregistrarea datelor observate prin cele 4 metode ale observatiei directe:

  1. outcome recording – raspunsul se inregistraza cand se pot observa rezultatele comportamentului. (de exemplu: poti inregistra raspunsul “a sters praful” chiar daca nu vezi cand s-a efectuat actiunea, ci vezi rezultatul acesteia, adica faptul ca praful este sters. Rezultatul este unic si iti arata daca un comportament s-a intamplat sau nu.
  2. event recording – raspunsul se inregistreaza la fiecare aparitie a unui  comportament. Se poate folosi un counter si se marcheaza aparitia fiecarui raspuns.
  3. interval recording – se inregistreaza raspunsul daca comportamentul apare intr-unul dintr-o srie de intervale continue. (de exemplu: o ora se imparte in 12 intervale de 5 minute, si se observa de cate ori apare comportamentul x in aceste intervale.

    4. time sample recording – este o variatie a inregistrarii interval. Se refera la serii de intervale discontinue, intervale discontinue, pe perioade nedeterminate.

Reclame
Etichete: ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Redirectionez 2%

2% pentru Autism

Centrul de Terapie pentru Copiii cu Autism

Centrul AITA ofera copiilor cu autism programe de terapie intensiva, timpurie, utilizand PECS, terapie comportamentala aplicata (ABA), logopedie, kinetoterapie, socializare, toate acestea alcatuite in urma evaluarilor initiale si periodice. La Centru fiecare copil lucreaza in camera sa, avand materialele sale si echipa sa de terapeuti si coordonatori cu multi ani de experienta in domeniu.

Facebook

http://www.facebook.com/ Asociatia AITA

Online

Stats

  • 631,921 hits
Reclame
%d blogeri au apreciat asta: