Shadowing

Posted on: 16 August, 2008

Shadowing

 

 

SD

Ce este:

Un SD poate lua diferite forme in cadrul scolii. Poate fi orice in mediul inconjurator. Poate fi un stimul specific, de exemplu, obiectele necesare pentru pictat care e aranjat pe masa poate fi pentru copil un SD de a-si pune sortul. Alte SD-uri includ indicii vizuale(de exemplu, un sir de copii aliniati reprezinta SD-ul de a ii imita), gesturi(profesorul care isi tine degetul peste buze e SD-ul de a fi linistit), sau sunete, cum ar fi clopotelul scolii. Orarul zilei poate fi si el o serie de SD-uri (dupa pauza e ora de citit).

 

Cine:

Profesorul ar trebui sa dea SD-urile. Copii pot sa dea si ei SD-uri sau sa fie chiar ei SD-uri(de exemplu, vederea unui coleg poate fi SD-ul de a spune “salut”). 

 

Raspunsul

Acesta trebuie initial invatat si apoi generalizat, de exemplu, odata ce copilul isi termina lucrarea, sa o duca profesorului.

 

Promptarea

Tipuri:

Exista mai multe tipuri de prompt care pot fi folosite in mediul scolar. Pot fi fizice – indicarea cu degetul, imitare, gesturi, cuvinte scrise, si tehnici de autocontrol. Promptarea verbala este ideala numai la instruirea altui copil in ceea ce vrem sa faca copilul insotit sau inainte de situatia scolara propriu-zisa, sau in situatii partticulare cand Consultatul considera ca promptul e potrivit pentru copil. Cel mai putin intrusiv e folosit intotdeauna ca sa promoveze independenta in mediul scolar.

 

Cine:

Atat insotitorul, cat si copiii si profesorul pot sa ofere prompturi. Totusi, e important sa se aiba in vedere ca de obicei copiii se ajuta foarte mult intre ei si se poate ajunge la supra-promptare. E important a se avea grija de acest lucru, astfel incat copilul sa fie complet independent.

 

Intaritori

Tipuri:

Primari – acestia trebuie sa se acorde subtil din cauza naturii mediului scolar. Este important sa nu fie deranjati ceilalti copii, astfel, cand, de exemplu, se folosesc dulciuri, acest lucru se face in modul cel mai putin evident pentru ceilalti copii.

Secundari – pot lua forma jucariilor, pozelor, cartilor, tokenilor(individual sau in grup, astfel incat alti copii sa castige tokeni in functie de ce face copilul, sau castiga cu totii tokeni in cazul intaritorului de grup), gesturi, intaritori indirecti(recompensarea altui copil pentru comportamentul dorit).

 

Cine:

Insotitorul, profesorul si copiii pot oferi intaritori, desi copiii nu ar trebui incurajati sa ofere neconditionat recompense. Insotitorul se poate folosi de situatii din clasa sau de pe terenul de joaca pentru a se asigura ca alti copii il recompenseaza pe copilul  insotit.

 

Cand:

Recompensa poate fi imediata sau cu intarziere.

Imediat – in cazul unor comportamente noi, cum ar fi vorbitul spontan, compritamentele in curs de achizitie care necesita SR+ imediat, sau cerinte dificile pentru copil

Cu intarziere – in forma economiei tokenilor(permite ca intaritorii sa fie dati mai putin intrusiv, mai discret). Poate implica si economie extinsa de tokeni, cand copilul primeste un token”mare”, pentru fiecare tabla de tokeni”mici” umpluta trebuie sa primeasca un numar x de tokeni “mari” ca sa primeasca intaritorul. Poate de asemenea sa includa un numar variat de SR+(fiecare al 2-lea, al 3-lea, al 4-lea raspuns), in cantitati atat fixate, cat si variate.

 

Distanta

Distanta dintre insotitor si copil creste treptat cu cat copilul invata sa se poarte independent in clasa.

Insotitorul ar trebui sa stea in spatele copilului daca se prompteaza langa copil, ca sa ii fie mai usor sa se indeparteze cand copilu lucreaza independent. Daca se foloseste imitatia sau gesturile insotitorul  trebuie sa stea in fata copului astfel incat copilul sa il vada, dar la o distanta cat mai mare, pentru a raspunde independent. E important ca insotitorul sa nu stea in fata altor copii si sa atraga cat mai putina atentie asupra copilului insotit.

 

Promptarea si recompensa copiilor din clasa

Copiii din clasa trebuie recompensati pentru ca ii acorda atentie copilului insotit. Copiii au tendinta sa fie interesati de insotitori(mai ales datorita intaritorilor), dar aceasta atentie trebuie canalizata asupra copilui insotit. Copiii pot fi recompensati social, sau insotitorul si profesorul pot folosi siteme mai complexe de recompense. De exemplu, pentru ca se joaca si vorbesc cu copilul insotit, ceilalti pot castiga tokeni pentru un intaritor de grup, cum ar fi sa mearga intr-o excursie.

E important ca acest lucru sa nu duca la impresia ca cel insotit este diferit de ceilalti copii. Astfel copiii pot fi recompensati si pentru ca se poarta frumos si se joaca unii cu altii.

 

Comportamente in crestere in clasa:

comportamentele in curs de achizitie: atentia, limbajul, interactiunea sociala, imitatia, aptitudini de joaca, auto-ajutorarea, generalizarea tuturor aptitudinilor, invatarea orarului scolar, independenta, aptitudini academice.

 

Comportamente in diminuare

Comportamentele la care copilul trebuie sa lucreze pentru a le diminua: autostimularea, agresiunea, toanele, fuga, non-raspunsurile. Fiecare comportament trebuie corectat prin interventii potrivite, asa cum au fost stabilite de consultant sau tutorele senior.

 

 Tehnici pentru diminuarea comportamentelor in clasa:

Stabilind controlul SD-urilor inainte de inceprerea scolii se reduce probabilitatea apritiei unor comportamente. A lucra cu tutorele cand nu e nimeni in clasa poate ajuta.

Tehnici: extincita, redirectionarea, extra-corectarea, porsibil si time-out. Consultantul sau tutorele senior trebuie sa le stabileasca, daca este necesar.

 

Stabilirea scopurilor

Este importanta stabilirea unui standard al aptitudinilor copilului in scoala pentru a avalua nivelul la care acesta se afla.

Target-urile ar trebui identificate atat pentru scoala cat si pentru acasa, deoarece exista activitati care pot fi facute acasa si vor ajuta evolutia la scoala. Analiza cerintelor trebuie scrisa si urmata. Scopurile care urmaresc un comportament trebuie clar formulate si revazute regulat pentru a monitoriza progresele.

 

Rolul insotitorului

         de a se asigura ca copilul se foloseste de aptitudinile pe care a inceput sa le stapaneasca acasa

         de a oferi recompense conditionate de comportamentele adecvate(dupa cum au fost identificate in standard)

         de a ajuta copilul sa fie capabil sa invete la scoala. Insotitorul NU preia rolul profesorului in predarea materiei. Asfel profesorul il va trata pe copil ca facand parte din clasa, in timp ce insotitorul prompteaza daca e necesar

         de a crea consecintele pentru comportamentele nepotrivite pentru a le reduce

         de a strange datele despre comportamente in timpul orelor

         scopul ultim al copilului e de a fi capabil sa invete intr-o situatie scolara

         de a incuraja pe ceilalti tutori sa citeasca jurnalul.

 

Rolul profesorului

Este important ca profesorul sa se astepte de la copil sa participe la lectie la fel ca ceilalti, cat de mult posibil. Cosultantul si profesorul pot identifica faptul ca e important pentru profesor sa preia tehnicile de intarire de la insotitor.

 

Rolul tutorelui senior

Este implicat in stabilirea scopurilor si antrenarea tutorilor pentru insotire. El face rezumatele lunare ale progresului copilului. Ofera informatii despre tehnicile ABA la scoala profesorului. Daca este necesar, este legatura dintre profesor si insotitor. Participa la Trecerea in revista Anuala si alte sedinte.

Tutorele senior trebuie sa il puna la curent pe profesor cu informatii despre programa de acasa. Poate asista la scrierea IEP-ului copilului si participa la sedintele IEP.

 

Rolul Consultantului

Consultantul trebuie sa conduca vizitele scolare pentru a supraveghea stabilirea target-urilor. Participa la Trecerea in revista Anuala si alte sedinte. Asista la scrierea IEP-ului copilului si participa la sedintele IEP.

 

 

Reclame
Etichete:

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Redirectionez 2%

2% pentru Autism

Centrul de Terapie pentru Copiii cu Autism

Centrul AITA ofera copiilor cu autism programe de terapie intensiva, timpurie, utilizand PECS, terapie comportamentala aplicata (ABA), logopedie, kinetoterapie, socializare, toate acestea alcatuite in urma evaluarilor initiale si periodice. La Centru fiecare copil lucreaza in camera sa, avand materialele sale si echipa sa de terapeuti si coordonatori cu multi ani de experienta in domeniu.

Facebook

http://www.facebook.com/ Asociatia AITA

Online

Stats

  • 631,921 hits
Reclame
%d blogeri au apreciat asta: