Probleme de hranire

Posted on: 16 August, 2008

CUM DEBUTEAZA PROBLEMELE DE HRANIRE

 

De ce atat de multi copii mananca atat de putin? Cauza cea mai frecventa este ca atat de multi parinti sunt prea constiinciosi in a-i face pe copiii lor sa manace bine! Nu vedeti prea multe probleme de hranire la copiii ale caror mamici nu cunosc suficiente lucruri despre dieta pentru a-si face prea multe griji. Unii copii se nasc cu un apetit de lup, care ramane crescut chiar si cand acestia sunt nefericiti sau bolnavi, altii au un aptit mai moderat si sunt mai usor afectati de starea de sanatate sau starea de spirit. Aproape fara nici o exceptie, bebelusii se nasc cu un apetit suficient de mare care sa-i mentina sanatosi si sa le permita sa ia in greutate intr-un ritm normal.

Problema este ca bebelusii se nasc si cu un instinct de a se impotrivi daca sunt fortati prea tare si cu un instinct de a fi dezgustati de alimentele cu care au avut experiente neplacute. Mai exista si o alta explicatie: apetitul copiilor se modifica aproape tot timpul. Pentru un timp copilul simte nevoia de a manca multi dovlecei sau cereale la micul dejun, pentru ca in alta perioada sa fie dezgustat de aceleasi alimente.

Daca intelegeti acest lucru veti observa ca problemele alimentare pot sa inceapa la diferite stadii ale dezvoltarii copilului. Unii bebelusi se impotrivesc in primele luni de viata daca parintii lor incearca sa-i faca sa manace mai mult decat doresc sau daca atunci cand le sunt date primele alimente solide ei nu sunt lasati sa se obisnuiasca treptat cu ele, sau sunt fortati sa manace atunci cand nu doresc acest lucru. Multi dintre ei devin pretentiosi si selectivi dupa varsta de 18 luni deoarece incepand de la aceasta varsta castigul lor ponderal este normal sa se reduca, sunt mai incapatanati sau poate datorita aparitiei dintilor. A-i indemna insistent sa manace face ca apetitul lor pentru alimentul respectiv sa se reduca si mai mult si pentru o perioada mai lunga, uneori permanent. Foarte frecvent problemele alimentare apar atunci cand copilul se gaseste la sfarsitul unei boli, in perioada de convaescenta. Daca in aceasta perioada parintele anxios incepe sa il forteze sa manace inainte ca apetitul lui sa-i revina la normal, aceasta presiune poate face ca dezgustul copilului pentru mancare sa creasca rapid.

Insa nu toate problemele alimentare se datoreaza insistentlor parintilor… oricare ar fi cauza initiala, anxietatea si insistentele parintilor fac de obicei ca problema sa se agraveze si impiedica revenirea la normal a apetitului copilului.

 

Dr. Spock, Ingrijirea sugarului si a copilului, editia a 8-a

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Redirectionez 2%

2% pentru Autism

Centrul de Terapie pentru Copiii cu Autism

Centrul AITA ofera copiilor cu autism programe de terapie intensiva, timpurie, utilizand PECS, terapie comportamentala aplicata (ABA), logopedie, kinetoterapie, socializare, toate acestea alcatuite in urma evaluarilor initiale si periodice. La Centru fiecare copil lucreaza in camera sa, avand materialele sale si echipa sa de terapeuti si coordonatori cu multi ani de experienta in domeniu.

Facebook

http://www.facebook.com/ Asociatia AITA

Online

Stats

  • 624,869 hits
Anunțuri
%d blogeri au apreciat asta: