Recompense sociale si jocuri

Posted on: 4 august, 2008

 

Aceasta este o lista de activitati sociale de recompensa pe care puteti sa le incercati cu copilul vostru. Lista  merge dincolo de o lista de genul “101 modalitati de recompensa” pentru ca toti copiii sunt diferiti si vor dori recompense diferite la momente diferite. Cei mai multi nu sunt interesati in ceea ce spuneti ci de modul in care o spuneti. Amintiti-va ca entuziasmul, zimbetul, risul si interesul legat de succesul lor este cel mai important. Multe din ideile voastre vor lucra mult mai bine atunci cind copilul va siti la ce sa se astepte si va construi o anticipare de felul “do it again”. Fiti siguri ca sunteti atenti la reactia lor si ajustati acele idei ca sa obtineti raspunsuri positive.  Variati actiunile amuzante cu recompense blinde, tacute, pentru a stimula dispozitia. Nu lasati recompensele sa se demonetizeze. Faceti sedinte de brainstorming cu echipa pentru recompense noi  Faceti o lista cu comportamente de incercat iar membrii echipei observa si noteaya efectul. Ingaduiti de asemenea tutorilor sa aplice si actiuni care nu sunt pe lista si sa le testeze. Faceti o lista de recompense eficiente si rotati+le pentru ca copilul devine “plictisit” de ele. Pentru cele care nu mai au effect se fac pauze si se readuc dupa citeva saptamini. Asigurati+va ca le folositi ca recompense (copilul le cistiga) si nu ca mijloc de recreere (acordat nediferentiat pentru a le cistiga interesul)

 

1.Cosul avion! Puneti  copilul intr-un cos de rufe, ridicati-l si carati-l in jurul camerei ca si cum ati fi pilot de avion (cu efecte sonore)

2. Goana cu pistolul! Lasati copilul sa va vineze cu o arma de jucarie. Fugiti in jurul camerei ca si cum nu ati vrea sa va prinda.

3. Dincolo de orizont! Dupa o ezitare pentru a contrui anticiparea, tipati “dincolo de orizont” si aruncati (peste umar eventual) copilul in pat.

4. Surpriza din hirtie! Ascundeti-va mina intr-un ghem larg de hirtie igienica si acoperiti-o cu un prosop. Cu suspans spuneti copilului sa se uite inauntru. Cind ridica prosopul impingeti brusc mina afara ca sa-l “speriati”.

5. O sa –ti maninc piciorul! Strigati, ia sa-ti maninc piciorul! Luati piciorul copilului si faceti+va ca il mincati cu sunete expressive. Construiti anticiparea cu repetitie.

6. Sperie-ma! Spuneti, “fa ca mine” si produceti un sunet urit. Cind copilul face, pareti speriat si cadeti pe scaun. Incercati si alte actiuni amuzante.

7. Marea cazatura! Tineti copilul in brate in fata si aplecati-va, aplecind copilul spre podea. Asezat-l jos usor si prefaceti-va speriat ca si cum l-ati fi scapat. 

8. Dusul cu spray de frisca! Lasati-l pe copil sa decida cine va fi spreiat cu spray de frisca.

9. Peştera dinozaurului înfricoşător! Construiţi o peşteră cu o perne şi pătură. Asezaţi-vă înăuntru şi  scoteţi sunete urâte, invitându-l să dea pătura la o parte să se uite la dinosaur.

10. Stranutul cu confetti! Puneti confetti într-un bol şi strănutaţi în el pentru a împrăştia confetti peste tot. O recompensă bonus ar fi să golească el confetti.

11. Prinde fata! Încercaţi să adunaţi jucării ridicându-vă de pe podea. Lăsaţi copilul să vă împingă ori de câte ori încercaţi să vă ridicaţi.

12. Recompensa cu fluier! Încercaţi să recompensaţi cu un fluier în gură, care vă obligă să simulaţi că vorbiţi prin fluier (sau orice vibrează, amplificatory sau microfon)

13. Lanţul magicienilor! Faceţi un lanţ al magicienilor de batiste şi ascundeţi.l în mânecă. Lăsaţi-l pe copil să îl scoată. Când se va sfârşi? Puteţi lega o recompensă (bombonică) de el la sfârşit.

14. Vântul din mână! Ridicaţi mâna ca şi cum ar fi o jucărie – faceţi zgomote – apoi trântiţi mâna pe masă şi peste mâinile copilului într-o mişcare flip-flop.

15. Zona de râs! Îngropaţi-vă capul în stomacul copilului, scuturându-vă capul. În acelaşi timp râdeţi şi strigaţi “Aici e zona de râs”

16. Hai să nu ne jucăm! Când îi spuneţi Hai să ne jucăm surprindeţi-l băgând mâna pe la spatele bluzei lui si  împingându-l în spatele dvs. ţinut de bluză. Faceţi asta de mai multe ori. De obicei va zâmbi şi se va întoarce cu spatele ca să vă invite să băgaţi mâna când nu o faceţi.

17. Spune-mi ce să fac! Daţi o instrucţiune amuzantă şi executaţi-o. De exemplu, “spune, mergi ca o raţă”. Dacă copilul e verbal angrenaţi-l să o spună şi el. Când spune, săriţi de pe podea şi daţi ocol camerei măcăind. Încercaţi  şi alte acţiuni amuzante, cum ar fi  câzând pe jos şi spunând ceva amuzant 

18. Tokeni cu bilete de tren! Pentru un copil care adoră trenurile, purtaţi o şapcă şi daţi-I u n billet ca recompensă token. Printaţi bilete simbolice cu imagini detren ca să arate ca un billet adevărat.

19. Trezeşte-te! Faceţi-vă că dormiţi şi sforăiţi tare în urechea copilului. Apoi treziţi-vă brusc pentru sunteul clopotelului – ding ding ding.

20. Clovnul emotional! Mimaţi emoţii exaggerate – şi puneţi-vă apă pe faţă ca lacrimi – sau râdeţi exagerat cu un câtec prostesc şi dans.

21. Dusul din hirtie! Faceţi citeva gauri intr-o cupa de hirtie. Apoi se aseaya cineva pe scaun cu cupa de hirtie pe cap si turnaţi apa în cupa, stropindu-l.

22. Tine-mi miinile jos! Puneti unul din brate in faţă şi când copilul îl impinge ridicaţi cealaltă mână, cu un sunet nostim (ciriind). Cind il impinge si pe acesta ridicaţi un picior.
23. Unde este mâna mea! Spuneţi, “dă-mi cinci” dar pierdeţi-vă mâna în mânecă – faceţi copilul să vă ajute că o găsiţi apoi pierdeţi cealaltă mână.

24. Ţine-l sus! Cooperaţi să ţineţi un balon zburând în aer.

25. Torn! Ţineţi o sticlă cu apă minerală deasupra capului copilului –  turnaţi o picătură. Apoi lăsaţi-l să toarne şi el- dar atenţie că el toarnă mai mult.

26. Bea suc din …! Puneţi suc într-un vas neobişnuit (o jucărie curată) şi daţi-I să bea.

27. Unde o fi! Luaţi copilul în spatte şi carându-l faceţi-vă că nu ştiţi unde e, începeţi să strigaţi “Unde e …?” “X, undeee eeşti?”

28. Pierdut în pădure! Purtaţi o bluză cu şiret la gît şi faceţi-vă capul să dispară strângând şiretul. Rugaţi copilul să vă ajute să ieşiţi.

29. Spargeţi un ou! Prefaceţi-vă că spargeţi un ou în păr şi apoi pocniţi degetele în părul copilului Apoi pocnitiv-vă palma şi simulaţi că aţi spart un ou.

30. Balonul de gumă! Faceţi un balon mare de gumă şi spargeţi-l în faţa copilului.

31. Grenada de mână! Daţi recompensele ca o grenadă. Pretindeţi că zboară prin aer până ajunge în gura copilului (faceţi şi zgomot că explodează). Fugiţi prin cameră  şi reveniţi cu recompensa paşnică la el.

32. Recompense cadou! Ambalaţi recompensa ca un cadou. Păstraţi suspansul dezvelind gradual cadoul în timpul mai multor trialuri.

33. Vânătoarea de comori! Ascundeţi recompensa şi mergeţi ca după o comoară să o găsiţi, dând chei la fiecare trial.

34. PUH! Mirosiţi picioarele copilului  cu un dramatic “ PUH” şi cădeţi pe podea. Majoritatea copiilor îşi vor pune picioarele la nasul vostru. Atunci treziţi-vă şi vinati-l.
35. Break Dance! Puneţi copilul pe masă cu stomacul lipit de masă , cu capul spre voi şi picioarele în afară. Puneţi mâna stângă pe picioare şi cea dreaptă pe cap şi învărtiţi-I

36. Zbor pe picioare! Faceţi copilul să zboare pe picioarele voastre. Apoi spuneţi: e rândul iepuraşului! Şi faceţi iepiraşul să zboare, apoi copilul din nou.

37. Telefoanele false! Faceţi un zgomot de telefon şi ziceţi “ E pentru tine,…..” Înjghebaţi un dialog imaginar Alternativ spuneţşi că trebuie să îl sunaţi pe Mickey Mouse

38. Faţa maşină! Faceţi copilul să vă împingă pe nas ca să iasă limba, sau împingeţi urechea stângă ca să iasă limba prin dreapta etc. Faceţi-I pe ei să vă împingă în stomac ca să le suflaţi aer în faţă.

39. Unde au plecat piticii! Cautati”piticii” Prefaceţi-vă surprins, întrebaţi, “Unde au plecat?” Apoi faceţi.vă că îi găsiţi : A, aicii erau!

40. Spuneţi “Sus mâinile!” şi gâdilaţi.

41. Cortul masă! Faceţi masa ca un cort cu o pătură peste ea, srecuraţi-vă înauntru pentru o surpriză sau staţi ascuns.

42. Ascunselea în spatele mesei! Întoarceţi masa pe o parte cu picioarele spre voi. Ascundeţi-vă până când copilul vă găseşte şi apoi prefaceţi-vă că vă speriaţi.

43. Cintaţi! Cea mai bună imitaţie a lui John Travolta.

44. Nu te scap! Purtaţi copilul în braţi spunând: “ Nu te scap” apoi scăpaţi-l şi prindeţi-l din nou deasupra patului.

45. Distractie cu cartonul! Fluturaţi cartonul în faţa copilului ca să faceţi vânt.

46. Suntem liniştiţi! Staţi aproape de copil şi şoptiţi în urechea lui. Şoptiţi până sopteşte şi el ca răspuns.  Duceţi o simplă conversaţie sau doar ascultaţi-vă şoaptele.

47.Imitaţie cu şosete! Puneţşi şosete pe mâinile copilului şi spuneţi “fă asta” şi pocniţi mâinile.

48. Urechi de ciocolată! Spuneţi “OO, vrei nişte ciocolată în ureche? Nuuu (răspundeţi singur). În nas? Nuuuu. În cap? Nuuu.”” A, în gură vrei!”

49.Dansuri traznite! Cintati si dansati pe cintece ritmate. Tineti copilul in braţe sau pe genunchi

50.Cintece diferite! Cintati acelaşi cintec cu voce normală şi cu voce groasă/subţire

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Redirectionez 2%

2% pentru Autism

Centrul de Terapie pentru Copiii cu Autism

Centrul AITA ofera copiilor cu autism programe de terapie intensiva, timpurie, utilizand PECS, terapie comportamentala aplicata (ABA), logopedie, kinetoterapie, socializare, toate acestea alcatuite in urma evaluarilor initiale si periodice. La Centru fiecare copil lucreaza in camera sa, avand materialele sale si echipa sa de terapeuti si coordonatori cu multi ani de experienta in domeniu.

Facebook

http://www.facebook.com/ Asociatia AITA

Online

Stats

  • 637,496 hits
Reclame
%d blogeri au apreciat asta: