Teoria mintii

Posted on: 1 Iulie, 2008

Termenul psihologic de teria mintii se refera la capacitatea de a recunoaste si intelege gandurile, credintele /conceptiile , dorintele si intentiile celorlalti oameni cu scopul de a da sens comportamentului lor si de a prezice ce vor face in continuare .Un termen sinonim pentru teoria mintii ar fi empatia.

Copilul sau adultul cu Sindromul Asperger sau Autism inalt functional nu recunoaste si nu intelege intentiile si sentimentele altor persoane.
Intr-un studiu facut de Ami Klin (2000), folosind “Social Attribution Task” (SAT) s-a descoperit ca exista diferente semnificative in interpretarea intentiilor celorlalti , intre persoanele cu S.A. si persoane de aceasi varsta fara nici un diagnostic.

Ne putem da seama ce ar putea simti sau gandi o persoana citindu-i expresiile fetei, in special regiunea din jurul ochilor.
Pesoanele cu aceste tulburari au dificultati in stabilirea contactului vizual , evita privirea celorlalti cand se afla intr-o discutie, iar observarea mimicii fetei celuilalt le scapa: in consecinta nu pot observa care sunt intentiile celorlalti. Insa chiar si atunci cand observa expresia fetei celuilalt au probleme de interpretare a mimicii faciale.

Unul dintre aspectele importante ale terapiei este ca terapeutul sa descopere care sunt gandurile interioare ale clientului.
Intelegerea , explorarea si exteriorizarea gandurilor proprii si ale celorlalti este o problema pentru persoanele cu aceste tulburari.
Introspectia este greu de realizat pentru acest tip de clienti.
In incercarea de a explica acest lucru se foloseste termenul de “Teoria mintii”. Acest termen a fost prima data folosit in psihologia cognitiva.
Psihoterapeutul trebuie sa se foloseasca de anumite tehnici pentru a dezvolta capacitatea de insight a clientului; a intelege sentimentele si intentiile celorlalti , precum si cele proprii; a-si dezvolta vocabularul personal pentru a-si putea descrie emotiile si gandurile.

Un alt aspect care trebuie avut in vedere atunci cand lucram cu o persoana cu S.A. sau cu Autism este ca are tendinta de a interpreta literalmente ceea ce i se spune , nu intelege metaforele, glumele, aluziile. Deasemenea nu intelege ca mesajul transmis poate fi interpretat diferit in functie de tonul vocii si prozodie.
Suntem capabili sa intelegem incongruenta dintre expresia fetei , tonul vocii si context si sa realizam cand cineva este sarcastic; persoanele cu S.A. nu pot face acest lucru.
Cand se angajeaza intr-o conversatie, persoana cu una dintre cele doua tulburari are tendinta sa vorbeasca numai despre sine, despre propriiile interese si pasiuni. Acest lucru ii poate plictisi sau deranja pe cei din jur, iar persoana cu S.A. este incapabila in a citi pe fata celorlalti indiciile subtile care arata cum se simt. Copilul cu S.A. pare ca nu respecta regulile sociale si nu raspunde la semnalele de alarma ca trebuie sa inceteze conversatia. Daca partenerul de conversatie nu stie ca aceasta este o problema a persoanelor cu S.A. il poate percepe ca fiind lipsit de respect sau obraznic. Trebuie sa stim ca pesoana cu S.A nu are intentii rautacioase , de obicei nici nu este constienta ca a ofensat pe cineva.
Persoanele cu S.A. sau cu Autism au un entuziasm remarcabil in ceea ce priveste propriile interese si nu isi dau seama ca cei din jur nu impartasesc entuziasmul lor.
Datorita faptului ca au tendinta de a nu-i privii pe ceilalti atunci cand vorbesc, nu isi dau seama cand ceilalti sunt plictisiti sau cand au ales un subiect nepotrivit pentru conversatie.
Insa, aceste subiecte sau activitati care sunt interesante pentru ceilalti pot fi plictisitoare pentru o persoana cu una dintre tulburarile prezentate in lucrare.

O alta caracteristica importanta a acestor tip de clienti este ca sunt mereu sinceri, nu stiu sa minta. Daca au facut ceva nepermis , iar apoi sunt intrebati vor recunoaste nonsalant fapta.
Pot chiar sa-i jigneasca pe ceilalti datorita sinceritatii lor. De exemplu pot spune cuiva ca este gras si care nevoie de o cura de slabire fara nici cea mai ica idee ca persoana respectiva se va simti ofensata. Din punctul de vedere al persoanei cu S.A. , celalalt ar trebui sa fie recunoscator ca i s-a spus adevarul; nu se pot pune in locul celuilalt pentru a-si da seama cum se simte.
Adultii cu S.A. sunt onesti, au un simt puternic al justitiei/dreptatii si a respectarii regulilor. Cred cu tarie in principiile morale si etice. Acestea sunt calitati admirabile , dar le pot cauza probleme atunci cand cei din jur nu le apreciaza; pot duce la deziluzii si depresie.
O alta problema este ca persoanei cu S.A. ii este dificil sa distinga intre o fapta accidentala si una intentionata.

Toate aceste fapte ne indica faptul ca nu trebuie neglijata aplicarea terapiei cognitiv comportamentale necesara in cazul acestor doua tulburari.

Referinte: Tony Attwood,  “The complete guide to Asperger’s Syndrome”  Scris de psih. Anca Neagu

Anunțuri
Etichete:

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Redirectionez 2%

2% pentru Autism

Centrul de Terapie pentru Copiii cu Autism

Centrul AITA ofera copiilor cu autism programe de terapie intensiva, timpurie, utilizand PECS, terapie comportamentala aplicata (ABA), logopedie, kinetoterapie, socializare, toate acestea alcatuite in urma evaluarilor initiale si periodice. La Centru fiecare copil lucreaza in camera sa, avand materialele sale si echipa sa de terapeuti si coordonatori cu multi ani de experienta in domeniu.

Facebook

http://www.facebook.com/ Asociatia AITA

Online

Stats

  • 624,869 hits
Anunțuri
%d blogeri au apreciat asta: