Cat dureaza un program de terapie ABA?

Posted on: 4 aprilie, 2008

La inceputul programului nimeni nu poate raspunde la aceasta intrebare, nici macar la mijlocul programului nu se poate stii unde este finalul. In functie de abilitatile dobandite de copil pe masura ce se deruleaza programul se poate da un prognostic, dar cu certitudine nimeni nu stie cand se incheie un program de terapie. Cert este ca autismul nu se vindeca, inca nu s-a gasit un tratament sau o terapie care sa vindece autismul, dar el poate fi depasit, intarzierile pot fi recuperate iar copilul poate ajunge independent.

Uneori  copilul incepe tarziu un program de terapie sau abilitatile lui  sunt la un nivel foarte scazut si atunci copil are nevoie de terapie pe termen nelimitat, uneori pentru toata viata. Cand copilul nu reuseste sa dezvolte la un nivel acceptabil abilitati de comunicare (nu vorbeste sau nu comunica prin alte forme), de autoservire (nu mananca singur si/sau nu se descurca cu toaleta, nu se imbraca / dezbraca singur etc), cognitive (nu imita, nu potriveste obiecte, imagini, nu identifica / recunoaste culori, forme, cifre, litere ), motorii, sociale care sa ii permita sa se descurce in familie si in societate, el va avea nevoie de un insotitor permanent.

Cand copilul are autism inalt functional sau sindrom Asperger chiar daca intra in programul de terapie mai tarziu, spre 5, 6 ani,  pana la intrarea in scoala (la 7 sau 8 ani) el poate recupera intarzierile in dezvoltare si se poate integra, fara insotitor, in scoala de masa. Un program de terapie bine facut, stimulator pentru copil il poate ajuta sa faca fata cerintelor specifice varstei, desi el va avea nevoie de consiliere in anumite etape ale vietii (la pubertate si in adolescenta).

Din fericire, si la noi tot mai multi copiii sunt diagnosticati devreme si incep terapia in jurul varstei de 2 ani. Si daca autismul nu este insotit de alte afectiuni, un program de terapie se poate incheia cu succes dupa 2, 3 ani. Cu cat mai mic este copilul cand incepe, cu atat mai mica este intarzierea in dezvoltare si cu atat mai usor se pot rezolva o parte dintre problemele de comportament si autostimularile. Copilul este mai usor invatat sa raspunda la nume, sa faca contact vizual, sa comunice si sa vorbeasca, sa-si ocupe timpul liber intr-un mod functional, sa ii imite pe cei din jur. Desi gradinita de obicei se parcurge cu insotitor, cel putin la inceput, copilul poate deveni independent si poate sa o termine facand fata cerintelor fara sa mai fie asistat.

In concluzie, un program de terapie ABA este un program de terapie pe termen lung, care poate sa dureze un an, sau 2, sau 3, sau 4, sau toata viata. Exista copii care invata foarte usor si se acomodeaza foarte bine programului – programul incheindu-se dupa un an sau doi,  dar exista si copiii care au tulburari asociate care impiedica invatarea si atunci programul dureaza mai mult si are rezultate mai slabe. Autismul nu se vindeca, dar se pot recupera intarziereile in dezvoltare si se pot rezolva multe din problemele copilului intr-un program devreme inceput si corect aplicat.
– Nu toti copiii ajung sa vorbeasca, dar pot sa-si insuseasca un sistem de comunicare (cu ajutorul imaginilor sau semnelor) cu care sa-si faca cunoscute nevoile, dorintele, sentimentele, sa impartaseasca bucurii, necazuri…
– Nu toti copiii ajung sa-si dezvolte abilitati normale de joc si socializare, dar pot sa-si rezolve in terapie unele probleme de comportament, autostimularile, stereotipiile, agresivitatea, astfel incat sa fie acceptati in societate.
– Nu toti copiii vor merge la gradinita si scoala neinsotiti, dar se accepta din ce in ce in ce mai mult copiii in scoli si gradinite asistati.

Dar sunt, si vor fi din ce in mai multi copiii care vor ajunge independenti dupa un an sau doi de terapie, care vor merge firesc la scoala si vor face fata solicitarilor mediului in care traiesc intr-un mod cat mai apropiat de cel normal.

Etichete:

3 răspunsuri to "Cat dureaza un program de terapie ABA?"

As vrea sa fac o remarca, stiu ca este indicat ca parintilor copiilor cu autism sa li se dea sperante, mai ales ca prea des, la noi, diagnosticul a venit si inca mai vine ca o sentinta pe viata. Insa nu cred ca este o idee prea buna ca acestora sa li se spuna ca intr-un an sau doi, ba chiar in 4-6 luni cum am auzit ca s-a intamplat chiar la „case mai mari”, copilul lor se va recupera pentru ca lucrurile nu stau intotdeauna asa. Eu, ca parintele unei fetite de aproape 7 ani care lucreaza de la 3 ani (ABA) sunt constienta ca va fi (inca) nevoie mare de terapie, sunt impacata cu asta, sunt mandra de copilul meu, care este o sursa inepuizabila de invataminte pentru mine, tatal ei si fratii ei. Si mai stiu ca o iubim cu totii neconditionat de „reusita” terapiei.

Intalnind nu o data, nici de doua ori, parinti aflati la inceput de drum am observat disperarea de a-si planifica urmatorii doi ani pentru terapia ABA. Este un pic necinstit mai ales fata de aceia pentru care diagnosticul este evident.

Concluzie: terapia ABA este cu siguranta cea cu care sa incepem, devreme si intensiv, insa nu este cura miraculoasa. Mai e un avantaj din punerea in acest mod a problemei: porneste cu asteptari minime, iar rezultatele vor fi cu atat mai savuroase. Mai ales ca asta e si ideea terapiei, sa iti propui targeturi cat mai simple si usor de obtinut ca succesul sa fie maxim.

Numai bine,
Cu stima,
Mihaela Maria Rizea

Multumesc mult pentru feeback,
Sper ca acelasi lucru s-a inteles si din concluzia trasa de mine!

Multumesc mult, si numai bine va doresc, multe succese si multe bucurii alaturi de copiii dvs.

Asa este, dar am vrut neaparat sa subliniez asta din motivele expuse.

Multumesc pentru urari,
Toate cele bune,
Mihaela Maria

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Redirectionez 2%

2% pentru Autism

Centrul de Terapie pentru Copiii cu Autism

Centrul AITA ofera copiilor cu autism programe de terapie intensiva, timpurie, utilizand PECS, terapie comportamentala aplicata (ABA), logopedie, kinetoterapie, socializare, toate acestea alcatuite in urma evaluarilor initiale si periodice. La Centru fiecare copil lucreaza in camera sa, avand materialele sale si echipa sa de terapeuti si coordonatori cu multi ani de experienta in domeniu.

Facebook

http://www.facebook.com/ Asociatia AITA

Online

Stats

  • 669.293 hits
%d blogeri au apreciat asta: