Pluralul substantivelor

Posted on: 12 martie, 2008

Gramatica limbii romane este foarte complicata, prin multitudinea de reguli si exceptii dupa care se formeaza structura ei. Iar formarea pluralului substantivelor nu face exceptie. Este foarte greu de inteles si de exprimat corect de catre toti copiii, cu atat mai mult de cei care au probleme de limbaj, cognitive sau o tulburare pervaziva de dezvoltare.

Din acest motiv Edurelle vine in intampinarea copiilor si a creat gama de imagini pentru GEN SI NUMAR, care contine 12 perechi de obiecte la formele corecte in functie de gen si numar. (De exemplu pentru masculin contine formele: un pantof/doi pantofi, un papuc/doi papuci, un baiat/doi baieti, un castravete/doi castraveti etc). Adica, sunt imagini cu obiecte carora la plural li se adauga un simplu i (pantof / pantofi), sau la care se schimba o parte din cuvant si se adauga i (baiat / baieti). La fel exista multiple exemple pentru genurile neutru si feminin.

“Pluralul = o mulţime de obiecte de acelaşi fel (oameni, case, lucruri) sau cu mai multe elemente (grămezi, grupuri, colecţii etc.).
Există opoziţii formale marcate prin desinenţe:
masculin: -i (socri, eroi, lupi, taţi, munţi);
&: (arici, pui)
feminin: -e(-i) (case, mâini) – le (stele, sarmale)
neutru: – e (picioare, nume) -uri (tablouri, lucruri, radiouri, taxiuri, atuuri). Există opoziţii formale marcate prin determinare cu articol hotărât (masculin:-i; feminin :-le; neutru:-le (eroii, casele, lucrurile) sau articol hotărât (nişte eroi, case, lucruri).

Mai există opoziţii formale marcate prin acordul determinantului cu substantivul: băieţi frumoşi, două case, lucrurile mele, cărţile citite de mine.
Substantivele care la singular denumesc colectivităţi adică mulţimi cu mai multe elemente se numesc colective: bradet, nucet, porumbişte, stufăriş, stol, popor, clasă etc. Unele substantive au forme duble la singular: călăuz/călăuză, flutur/fluture, şoarec/şoarece, berbec/berbece, poem/poemă; formele au acelaşi înţeles, însă sunt recomandabile (corecte) cele subliniate.

Există substantive care au forme duble la plural: coli/coale, roţi/roate, boli/boale, chibrituri/chibrite, obiceiuri/obiceie. Formele au acelaşi înţeles, una dintre ele fiind învechită sau cu circulaţie mai restrânsă. Unele forme învechite se păstrează în expresii populare sau în proverbe (Câte bordeie, atâtea obiceie. Îi pun beţe în roate. L-a băgat în boale etc.).

Unele substantive au forme multiple la plural, fiecare formă având alt înţeles: cap-capi, capete, capuri; corn-orni, coarne, cornuri, cot-coţi, coate, coturi; curent-curenţi, curente etc.
Câteva substantive, deşi au forme diferite pentru cele două numere, nu implică ideea de număr: tinereţe (s-a dus tinereţea/s-au dus tinereţile), minte (şi-a pierdut mintea/şi-a pirdut minţile).

Pluralul unor substantive exprimă un sens nou nu numai din punct de vedere cantitativ: bunătate/bunătăţi; adevăr/adevăruri, mătase/mătăsuri, argint/arginţi, sare/săruri, lapte/lapţi, zahăr/zaharuri etc.Există substantive defective de număr: au numai singular (defective de plural) sau numai plural (defective de singular). Au numai singular: nume de persoană (Ion, Vasile, Ionescu, Georgescu), toponime (Braşov, Timişoara, Moldova), nume de materii (fier, aur, unt, mazăre), nume de sporturi (fotbal, box), nume de noţiuni abstracte (foame, sete, cinste). Au numai plural: nume de obiecte formate din două părţi identice (foale, iţari, ochelari), nume de materii simţite ca nişte substantive colective (câlţi, măruntaie, zori, membre) şi toponime (Bucegi, Topoloveni, Frumuşani).

Mai există şi o altă distincţie între pluralul articulat şi cel nearticulat şi cea în funcţie de caz.(neart.:vulpi; art.:vulpile)(neart.:lupi; art.:lupii)(neart.:dealuri; art.:dealurile)
Nominativ/Acuzativ: iepurii (art. şi plural); iepuri (neart.şi plural)
Genitiv/Dativ: iepurilor ( art. şi plural); iepuri (neart.şi plural).”

Preluat din lucrarea:
Limba Română Fonetică, Lexicologie, Morfosintaxă Sinteze şi Exerciţii – Mihail Andrei, Iulian Ghiţă, editura Corint, Bucureşti, 1996

72 răspunsuri to "Pluralul substantivelor"

Ziua buna. Numele meu este Alexandra Cirstea si sunt student Erasmus in Belgia. As avea nevoie de un sfat privind predrea limbii romane.

Iata despre ce este vorba. Niste studenti belgieni vor veni la sfarsitul lunii mai in Romania sa lucreze cu copiii de la orfelinate, dar cu care va trebui sa vorbeasca in romana. Ma gandesc ca trebuie sa existe niste reguli de formarea a pluralului, de conjugare a verbelor, etc.
Daca stiti vreun site de unde m-as putea inspira sau daca aveti ceva informatii in format electronic pe care le-ati putea impartasi v-as fi recunoscatoare si eu si inca vreo 16 studenti belgieni.
Multumesc frumos.

hmm….eu sunt romanca….pentru mine romana e foarte simpla….doar sunt nativa romana…si e foarte complicata pentru un strain si care vrea sa invete aceasta limba exista o gramada de reguli, exceptii si de toate ca sa zic asa, cred ca pentru un strain e una dintre cele mai grele limbi, pe langa germana…pentru ca amandoua sunt la fel de compicate pentru staini…. mie imi place foarte mult germana, incep sa o invat si creema ca e ca si ar fi pentru voi romana…nu stiu ce sa-ti propun….cauta si fa comanda de pe net[fiindca gasesti preturi mai ieftine] de carti de exprimare din limba belgiana in romana, si ghiduri care ajuta in comunicare, dupa parerea mea v-ar fi de mare folos. succes!

Scuză-mă, dar înainte de a învăța germana n-ar trebui să înveți și românește la niște „prețuri mai ieftine” că tot e foarte simplă, fiind și „nativă română”.

Și pentru cirstea alexandra: nu-ți face griji cu „predrea limbii romane”. Studenților ăstora nu le mai pasă de limbi dacă au bastoanele bine lustruite. Supces!

nea gigi, esti foarte tare! Intr-adevar, d-ra Alexandra poseda cunostinte teoretice la capu’ gol, de ce o iei in bascalie, saraca?!

iar formarea pluralului e foarte compicata pentru strainii de aceasta limba…iti ia ceva sa o pricepi abia, dapoi sa mai stapanesti toate regulile ca un nativ.

Buna ,
Eu am predat limba romana unor voluntari belgieni-din Flandra si am ceva cursuri.Mail me dak mai ai nevoie.Acum o invat pe o teacher din America limba romana.

cool as vrea si io sa predau limba romana in alte tai si sa invat un englez romana.

Mau bine nu,

uuuaaaa io predau deja la numai 12 ani matematica as vrea sa predau si romana … ii fain sa predai

Buna, as fi interesata de acele cursuri daca mai e valabil. Multumesc anticipat.

Buna, alexandra. am vazut ca ai ceva cursuri de predare a limbii romane. mie imi trebuie pentru niste spanioli. imi poti da e-mail ul tau?

Buna am si eu o intrebare: la pluralul feminin exista vreo regula cand se face cu e sau cand se face cu i?
Multumesc pentru raspuns.
P.S. as fi interesat si eu de cursurile acelea de limba romana, daca mai sunt valabile.

dati-mi si mie exemplu de 10 substantiva care sa aiva numai forma de plural

zori, ochelari, icre, Carpati, tarate, plete, itari, maruntaie, blugi, sale

totuși deși se folosesc mai mult la plural în vorbirea curentă, există formele pleată,tărâță, icră și regionalismul ițar

dati-mi si mie exemplu de 10 substantive care au forma numai la plural

spaghete,icre,lapte,miere

lapte și miere…în nici un caz

plz raspunde-ti-mi urgent

Incepe bine articolul: „gramatica limbii romana” … felicitari! Poate modificati si voi in „gramatica limbii romane” …

Care este pluralul cuvantului ,,ie”

II

Aș fi tentat să scriu „iie” și „iii” căci totul se joacă la accentul pus pe primul „i”. Dar, pe de o parte, în grafica ortografiei limbii române nu se practică accentul, ca în limba italiană, pe de altă parte, DEX-ul nu recomandă, așa că ……..Oare cum s-or descurcă străinii, până a ajunge în România … ? !

cuvantul ie nu are plural

ba are și e ii

Găndește-te cum ai spune cuiva că nu ai doar o singură…iie, ci două ? !

Care este pluralul substantivului „matrice”?

care e pl cv val vartej???????
?????

imi puteti da 10 substantive care au forme de pl cu sensuri diferite?

thank you! my home work is done!

ma puteti ajua va rog frumos??/…caut niste substantive cu forme multiple de plural…va rog sa-mi rasp cat mai repede……

multumesc anticipat…:*

in afara de cap,corn,cot,sh curent…p’astea le-am pus deja

cne imi poate spune si mie va rog pluralul cuv corn inafara de cornuri

Care e pluralul la subst ,,basma,,??

imi place !!!! hai hai

datimi 10 substantive cu forma doar de plural va rog

Ma care imi spune si mie un substantiv la genul neutru la nr plural sa fie insotit de doi nu de doua si la singular de o nu de un
merge o pisica doi pisici?

gramatica de clasa a 3a

in limba romana care este pluralul de la newsletter? Daca il articulezi ar fi: newsletter-ul, dar la plural cum este? newsletter-urile, newsletter-ere, newsletter-uri? sau ?

ii cuvant imprumutat… normal ar fi newsletter-uri

daps 🙂

nu ii cuvant imprumutat! nu avem in limba romana acest cuvant, nu apare nici in DOOM 2012! poate o fi in romengleza vorbita obisnuit dar nu in romana!

ai putea sa-i zici buletin informativ, dar sant prea multe cuvinte…

Vreau si eu pluralul cuvantului „valvartej” ~Alle~ mz 🙂

Din cate stiu eu,”valvartej” este sinonim cu „repede”;ce plural vrei la cuvantul „repede”?Inca ceva:In propozitii,aceste cuvinte ca:bine,usor,greu,repede,departe,aproape,etc.determina verbe,deci,implicit,vor fi complemente exprimate prin adverbe de mod,de timp,de loc,asa ca acestea nu au numar. In al doilea rand,daca acest cuvant „Valvartej”intr-un context este substantiv(propriu) el nu se numara. Cu bine!

Care este pluraluil completului de judecată?

care este pluralul la complet de judecată?

complete de judecata

Mai nou, citind si eu, pluralul este completuri. Sunt jurist si mi-e greu si mie. Dar de acum voi fi atentă.

corect este pufarin sau pufarine? si daca este pufarin, care este pluralul de la pufarin?

buna

vreau si eu 5 substantiva care sa aiba forma numai de plural

mama,tata,tu,eu,pisici draguti;

care este pluralul cuvantului azil?

dar al cuvantului chibrit sau cratite sau cosmar sau ciocolata sau exces sau

curaj are plural?

buna datimi si mie exenple de forma plurala substantivelor:crai pui nume

dami si mie 10 plural
subst la gen neutru

rescrie enuntul:un batrin intelept l-a povatuit ,folosind:substantivul la numarul plural apoi substativul la genul feminin.

sunteti prosti
mai
]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Redirectionez 2%

2% pentru Autism

Centrul de Terapie pentru Copiii cu Autism

Centrul AITA ofera copiilor cu autism programe de terapie intensiva, timpurie, utilizand PECS, terapie comportamentala aplicata (ABA), logopedie, kinetoterapie, socializare, toate acestea alcatuite in urma evaluarilor initiale si periodice. La Centru fiecare copil lucreaza in camera sa, avand materialele sale si echipa sa de terapeuti si coordonatori cu multi ani de experienta in domeniu.

Facebook

http://www.facebook.com/ Asociatia AITA

Online

Stats

  • 670.026 hits
%d blogeri au apreciat: