ABA – istorie si curente

Posted on: 22 Noiembrie, 2007

Istoria ABA in Romania incepe cu putin timp in urma. Acum 4 ani, o familie din Bucuresti pleca in strainatate in cautarea unei metode de terapie sau tratament pentru a-l ajuta pe baietelul lor in varsta de 5 ani sa recupereze intarzierile in dezvoltare cauzate de autismul de care suferea. In Romania prea mari sanse sa gaseasca asa ceva nu existau, iar medicii si psihologii de la noi le prezentau situatia baiatului in termini foarte sumbrii si deloc incurajatori.

S-au intors acasa cu primul consultant ABA (din Marea Britanie) care a lucrat vreodata cu un copil in Romania. Au pus pe picioare o echipa si au pornit lucrul cu baiatul care, dupa 2 ani de munca titanica, se prezenta la teste intocmai ca si colegii de clasa.

Succesul rasunator al acestei terapii a dat aripi romanilor care au incerput sa creada si sa vada rezultatele ei cu fiecare copil cu care se lucra. Campania de promovare lansata de aceasta familie a facut cunoscut lucrul ca “si la noi se poate”. Site-ul http://www.autism.ro a avut inca de la lansare un succes nemasurat.

Terapeutii baiatului au fost si primii coordonatori de programe ABA din Bucuresti, care au inceput sa lucreze si cu alti copii asa cum au invatat in casa baiatului.
Primele sucese au creat si primele probleme pentru ca toata lumea voia sa lucreze exact cum s-a lucrat in familia baiatului, sa faca aceleasi programe, sa respecte aceleasi reguli, sa urmeze aceeasi pasi, sa pastreze acelasi ritm, si caracterul individualizat al programului s-a pierdut pentru o vreme.

Ritmul ales de parinti si de coordonator in cazul acestui program a fost extraordinar de rapid, copilul avand deja la intrarea in program 5 ani si deci timp scurt pana la intrarea in scoala. Dar acest program specific a fost perceput ca fiind unicul mod in care trebuie trebuie aplicata ABA indiferent de copil sau de posibilitatile lui, ori de diagnostic sau de varsta.

Desi aplicarea acestei terapii implica costuri exorbitante, si consum de energie si timp enorme, alte familii au solicitat ajutorul unor consultati din strainatate si o data cu curentul terapeutilor din Marea Britanie s-a format curentul terapeutilor din Israel.

De la primul program de terapie coordonat de un terapeut din Israel, acesta a fost perceput ca fiind “mai light”, ingaduitor chiar, pentru ca nu avea ritmul ametitor al primelor programe ale baiatului de 5 ani si nici pedepse foarte aversive. Curand toata lumea a inteles insa ca nu exista ABA light sau ABA tough, si ca atunci cand e bine facuta ABA = ABA si atat. ABA light sau tough sunt forme de terapie comportamentala, si nu ABA.

In timp insa programele conduse de terapeutii din Israel s-au dovedit a fi foarte eficiente si corect aplicate iar copiii care au fost beneficiarii acestor programe au recuperat frumos, astfel incat ele au fost acceptate si cerute de tot mai multi parinti din Bucuresti si nu numai.

ABA s-a dezvoltat ametitor in Romania si odata cu programele diferentiate, personalizate ale copiilor de la noi, a inceput sa se inteleaga si caracterul individualizat al acestei terapii. Nu toti copiii au aceleasi probleme, nu toti copiii incep la aceeasi varsta, nu toti copiii se dezvolta in acelasi ritm, si deci nu toti copiii au nevoie de acelasi program.

Acum, cei mai experimentati terapeuti ABA de la noi au 3, 4 ani deja de experienta ca terapeuti si cei dintre ei care au fost solicitati sa coordoneze si au avut curajul sa o faca, au 2, 3 ani de experienta si inca mai descopera tainele acestei meserii. Multi dintre ei au ani in spate de terapii si educatie speciala si fac ca lucrurile sa capete valoare. Au reusit sa faca din meseria de terapeut o meserie facuta cu profesionalism, si nu un act caritabil, cum gresit s-a inteles la un moment dat ca este.

ABA inca nu este recunoscuta la noi, iar terapeutii se lupta pentru a face lucrurile cu profesionalism pentru a scoate aceasta terapie la lumina.

Poate vom si reusi intr-o zi!!

Reclame
Etichete:

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Redirectionez 2%

2% pentru Autism

Centrul de Terapie pentru Copiii cu Autism

Centrul AITA ofera copiilor cu autism programe de terapie intensiva, timpurie, utilizand PECS, terapie comportamentala aplicata (ABA), logopedie, kinetoterapie, socializare, toate acestea alcatuite in urma evaluarilor initiale si periodice. La Centru fiecare copil lucreaza in camera sa, avand materialele sale si echipa sa de terapeuti si coordonatori cu multi ani de experienta in domeniu.

Facebook

http://www.facebook.com/ Asociatia AITA

Online

Stats

  • 631,921 hits
Reclame
%d blogeri au apreciat asta: