Atitudini…(ne)firesti

Posted on: 29 Septembrie, 2007

Felul in care copiii sunt tratati este exprimat cel mai bine in comportamentul pe care acestia il exprima, si intr-o mare masura rezultatele oricarei interventii sunt influentate de modul in care este privit copilul. Copilul care are parinti iubitori si fermi in atitudine, dar afectuosi, si cu care copilul se simte in siguranta acasa, va progresa mai repede si va avea mai mari sanse de integrare in mediul din care face parte. Intotdeauna un copil autist ignorat de parinti se va afunda in izolarea atat de caracteristica lui si interventia ulterioara va fi grav afectata. Stereotipiile se vor impamanteni atat de puternic, incat orele de terapie de care va avea nevoie copilul se vor dubla ori tripla pentru rezultate minime.

Copilul agresat va raspunde mai tarziu cu agresivitate si interventia va fi mult ingreunata. La fel, copilul rasfatat, va invata mult mai greu care sunt comportamentele adecvate in societate si efortul depus va fi mult prea mare pentru rezultate mici. In momentul aflarii diagnosticului sau chiar inainte, atunci cand se observa primele semne, parinţii incep sa dezvolte anumite sentimente si atitudini fata de copilul lor cu probleme. Ei pot fi stanjeniti de copilul lor autist, sau chiar speriati de el si de evolutia lui ulterioara. De asemenea pot fi dezamagiti deopo­triva de copil si de ei insisi si nu de putine ori îl vor considera pe copil o pacoste. Stanjeneala provine de cele mai multe ori de la stereotipiile copilului, de la comportamentele lui „neconventionale”.

Teama fata de copilul autist apare atunci cand sunt epuizate toate resursele de intelegere a lui. Uneori, copiii autisti pot parea inspaimantatori! Si asta mai ales cand sunt mari. Ei pot avea uneori comporta­mente care sa ii faca pe parinti sa se gandeasca cu groaza la viata lor si a celor din jur. Teama parintilor este o reactie lesne de inteles, deoarece comporta­mentele agresive pot sa continue un timp indelungat. Parintii pot deveni total descurajati nemaistiind cum sa-si controleze copilul. Cu o educatie si o terapie specifica, inceputa cat mai de timpuriu, aceasta situatie poate fi evitata. Copilul are nevoie de stabilitate in viata lui, de reguli stricte si de modele pozi­tive de comportament. Prin imitatie, el preia com­portamente ale parintilor, fratilor si ale celorlalti copii. Cand aceste comportamente sunt negative se ajunge destul de usor la agresivitate si ostilitate. Terapia urmata sistematic si serios, un program de lucru ri­guros si dragostea celor din jur, sunt factori care pot duce la o dezvoltare pozitiva a copilului autist.

Dezamagirea parintilor fata de copil apare mai ales cand este provocata de comportamente agre­sive ori stanjenitoare, distructive si greu de combatut. Fiecare parinte isi doreste pentru copilul lui o viata linistita, plina de succese, iar copilul autist le apare ca fiind prins intr-o capcana a izolarii, a incapacitatilor, in care probabilitatea oricarui succes este aproape nula. Viata sociala a copilului, posibilitatile lui ca mai tarziu sa munceasca si sa se integreze sunt afectate de simptomele tulburarii autiste, de lipsa de interes, de tulburarile de comunicare.

In acest sens parintii trebuie sa-si evalueze corect copilul, astfel incat asteptarile lor in ceea ce priveste evolutia lui sa fie realiste. Fortandu-l sa faca anu­mite lucruri care ii depasesc capacitatile, compor­tamentele negative si opozitioniste se vor agrava ca si simptomele asociate tulburarii lui. Copilul autist este adesea considerat de familia lui ca fiind o pacoste si orice copil simte acest lucru. Copilul va fi afectat de mesajele care i se trimit, poate chiar neintentionat. Reactiile la aceasta atitudine vor fi o si mai mare izolare, comporta­mente autoagresive si heteroagresive numeroase si stereotipii multiple si cat mai daunatoare.

Anunțuri
Etichete: ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Redirectionez 2%

2% pentru Autism

Centrul de Terapie pentru Copiii cu Autism

Centrul AITA ofera copiilor cu autism programe de terapie intensiva, timpurie, utilizand PECS, terapie comportamentala aplicata (ABA), logopedie, kinetoterapie, socializare, toate acestea alcatuite in urma evaluarilor initiale si periodice. La Centru fiecare copil lucreaza in camera sa, avand materialele sale si echipa sa de terapeuti si coordonatori cu multi ani de experienta in domeniu.

Facebook

http://www.facebook.com/ Asociatia AITA

Online

Stats

  • 625,229 hits
Anunțuri
%d blogeri au apreciat asta: